Õppejõud Hans Põldoja

3.03.2013

Teine teema: õppematerjalide koostamise vahendid

2. kodutöö ülesanne
Tutvudes lugemismaterjaliga: Õppematerjalide koostamise vahendid, olen kokku puutunud sisupakettide koostamise vahendiga eXe Learning ja veebipõhiste õppematerjalide koostamise keskkonnaga LeMill, kuid mingil põhjusel mitte kasutusse võetud. 

Antud vahendid olid teemaks Tiigrihüppe lisakursustes “Õppematerjalide loomine ja avaldamine Internetis”  ja KooliMill-õppematerjalide koostamine veebipõhiste vahenditega“ - ei ole antud kursusi läbi viinud, kuigi viimasena nimetatud kursuse koolitusel olen osalenud koolitajana. Taimi on antud kursusi põhjalikulta kirjeldanud ning hea on lugeda ka õpetajate eelistusi.

Rohkem on kogemusi HotPotatose programmiga loodud testid - eesti keeles ja matemaatikas - ja veebikeskonnas Quizlet inglise keele sõnad (antud eelmainitud keskkonnad on täiendamisel) ning blogidesse tööjuhendid.

Lugemismaterjalist osutasin valiku GLO Maker kasuks. Õpilaste taskutesse on jõudnud nutitelefonid ja miks mitte viia ka õpingud läbi telefonide "taskust" kättesaadavaks.

Programm on arvutisse installeeritav. 




Programmi avades tuleb valida sobiv pedagoogiline mall. 










Täita planeering, millistest slaididest materjal hakkab koosnema. Planeeringus juurde lisatavad slaidid on võimalik ühendada omavahel pidevjoonega, mis tuleb hiirega haarates ja järgmise slaidini lohistades.









Seejärel on võimalik valida slaididele kujundused ja lisada sisu. GLO Makeriga saab lisada pilte, flashi, mp3 helifaile, YouTube videosid. Lisaks meediafailide lisamisele on võimalik koostada teste.





Minu katsetused: Euroopa Liidu riikide loend

Programmis oli võimalus lülitada sisse abistav tekst, mis muutis toimetamise kergemaks ja arusaadavamaks. Programmi väljund on üpriski sarnane esitlusslaididele, mis ei tohiks olla võõras. Mulle meeldib, et salvestatud failid võimalik üles laadida FTP programmiga ja st. et ma ei pea olema sõltuv keskkonnast, mis vajamineval ajal ei pruugi töötada. Muudatusi on kerge teha, avades programmi ja uuesti salvestades ning FTP´s failid uuesti üle viia. Miinuseks võiks pidada seda, et pildi suurust muutes ei muuda paralleelset kõrgust ja laiust, mille tulemusel pildid võivad jääda kas liiga laiad või kitsad.

11 comments:

  1. Sa oled nii tubli, et GLOMarkeriga midagi valmis said. Mina vaatasin seda programmi ülevalt alla ja vasakult paremale, aga ei osanud kusagilt pihta hakata. :-D Siis loobusin, sest aeg sundis tagant. Tundub, et päris mõnus asi on.
    Sinu töö viimasel slaidil otsisin kohta, mida teha, et paare ühendada, kust lohistada. Tükk aega ei leidnud. Mul vist selle programmiga ei vea! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huvitav, et mulle tundus antud programm kõige loogilisem ja omasem :) Kõik ülejäänud vajaksid rohkem süvenemist ja teistega konsulteerimist. Mulle meeldib lause "kaks pead on ikka kaks pead!". Kontakttunnis võiks kõik keskkonnad koos läbi käia ;)
      Töö viimasel slaidil olev test millegipärast on nihkunud paigast. Seda tehes oli lahenduseks jooned risti asetada aga nüüd.... miskit on väga valesti. Samas mõnda pilti ei taha eriti kuvada.

      Delete
  2. Väga vahva idee teha selline õppevahend GLOMarkeriga, tubli töö! Esimese, Belgia riigi korral töötab ka link Vikipeedia lehele :) Materjal peaks hästi sobima nutitelefonides kasutamiseks. Kui seda veidi kohendada, saaks põneva mängu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mängu olen täiendanud ja nüüd peaks kõik EL riikide lipud ja vapid esindatud olema :)

      Delete
  3. Mingil arusaamatul põhjusel minu arvuti ei näita selles Euroopa riikide materjalis pilte ega lase 3. slaidist kaugemale minna. Flash Playerist on mul kõige uuem versioon ja katsetasin kahe eri brauseriga (Safari ja Chrome). Mitmed teised GLO Maker abil tehtud materjalid töötavad mu arvutis ilusti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõesti huvitav! Kui selle valmis sain siis oli töökorras. Kursusekaaslased ja kolleeg koolist vaatasid materjali üle. Kõik pildid on ka õiges kaustas olemas ja nende resolutsioonid ei ole suured. Mingil põhjusel juba teisel slaidil ei ole pilte ja "jookseb kinni". Kasutusel brauserid Chrome, Mozilla Firefox ja IE ning Flash Player samuti uuem versioon.

      Delete
  4. Jälgin huviga teie kursuse toimetusi, loen postitusi ja Hansu kommentaare teie töödele. Teie tegemistega tasub kursus olla, sest nendest leiab tihti kas juba unustatud asju või suisa uusi vahendeid/keskkondi.
    Katsetasin ka sinu mängu, aga mina ei saa isegi nii kaugele kui Hans. Teise slaidi juurest edasi ei lähe nagu sa kommentaaris mainisid. Mäletan, et keegi tegi meie rühmas ka sama vahendiga midagi, käisin seda ka otsimas, aga kahjuks ei leidnud.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eelmisel aastal katsetas seda meie kursusel Veronika, aga ta oma postituses valmis materjalile ei viidanud.

      Delete
  5. FTPga laadisin failid arvutisse ja kõik töötas! Proovisin igaks juhuks teise serveri failid üles laadida aga asjatult. Mul on mõtted otsas. Ei tea, mis toimub...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Äkki Sa saad kasutatud pildid ja .glo projektifaili kokku pakkida, kusagile üles panna ning mulle lingi saata? Proovin enne pühapäeva uurida, milles probleem võib olla.

      Delete
    2. Zip fail asub aadressil: http://web.zone.ee/juhendmaterjalid//oppematerjalid/EU.zip
      Ootan huviga, mis võib probleemiks olla :)

      Delete